Mesajul poeziei „Izvorul nopții”

 

Izvorul nopții

de Lucian Blaga

Frumoaso,
ți-s ochii-așa de negri încât seara
când stau culcat cu capu-n poala ta
îmi pare
că ochii tăi, adânci, sunt izvorul
din care tainic curge noaptea peste văi
și peste munți și peste seșuri
acoperind pământul
c-o mare de-ntuneric.
Așa-s de negri ochii tăi,
lumina mea.

 

Textul liric transmite o serie de emoții, gânduri, idei și sentimente, prin intermediul vocii poetice care apare, de obicei, în diferite ipostaze umane. La baza lirismului, stă limbajului expresiv, încărcat cu figuri de stil și imagini artistice. 

         Poezia „Izvorul nopții” de Lucian Blaga are ca temă generală iubirea. Aflată în ipostaza îndrăgostitului, vocea poetică prezintă, printr-un limbaj artistic, sentimente profunde dragoste și de admirație pentru ființa iubită. Întregul discurs liric, bazat pe o serie de metafore („ochi adâncii”, „sunt izvorul din care tainic curge noaptea”) și epitete („ochii tăi adâncii”), este construit sub forma unui monolog liric adresat, marcat încă de la începutul poeziei prin substantivul în vocativ „Frumoaso”. Caracterul subiectiv al discursului liric este susținut prin prezența în text a verbelor și a pronumelor de persoana I și a II-a („ți-”, „stau”, „îmi” etc).

         Mesajul poeziei este unul subiectiv. Textul transmite ideea că sentimentul curat de iubire creează o adevărată vrajă, un mister între îndrăgostiți, care urcă dragostea către absolut. Încă din titlu, se creează un orizont de așteptare cititorului. Titlul este reprezentat de un grup nominal alcătuit din două substantive („Izvorul nopții”) și ia forma unei metafore. Prin această figură de stil este transmisă ideea că ochii ființei iubite sunt o sursă de mister care amplifică în sufletul îndrăgostitului sentimentul de iubire. Această idee prezentată mai sus este accentuată de o altă metaforă („izvorul din care tainic curge noaptea”). Epitetul „ochii tăi, adâncii” scoate în evidență, pe lângă profunda fire enigmatică a fetei, și înțelepciunea acesteia, capacitatea superioară de înțelegere a lumii, ochii fiind un simbol al cunoașterii. Prin enumerația „peste văi, și peste munți, și peste șesuri”  se sugerează că misterul adânc din ochii fetei  poate pune stăpânire pe întreaga lume și o poate schimba. Această semnificație este întărită de metafora „acoperind pământul c-o mare de-întuneric” Așadar, îndrăgostitul, cuprins de vraja iubirii, vede că universul întreg este dominat de o taină generată de profunzimea ochilor ființei dragi. Finalul textului este reprezentat de o antiteză („o mare de-ntuneric/Lumina mea) care pune în evidență și alte trăsături ale iubitei, precum gingășia sau puritatea. De asemenea, metafora „lumina mea” arată că ființa iubită este pentru îndrăgostit cea care îl ghidează îndeaproape și care îi aduce speranță și bucurie în viață. 

         Elementul central din imaginea fetei sunt ochii. Prin acest element/simbol, este sugerată frumusețea absolută a ființei iubite, care generează sentimente puternice de dragoste. Vocea ficțională apelează la  imagini vizuale („ochii atât de negri”) pentru a pune în lumină frumusețea fetei. Astfel, vocea ficțională îmbină și armonizează două planuri, cel exterior și cel interior, al trăirilor sufletești.

Sentimentul  dominat al textului este iubireadeoarece stă la baza întregului discurs liric și, implicit, la baza mesajului. Relevate în acest sens sunt versurile („Așa-s de negri ochii tăi/lumina mea”). Sentimentul apare în mod nuanțat, cu intensități diferite, ceea ce susține caracterul dominant din text. 

         Poezia „Izvorul nopții” de Lucian Blaga transmite, printr-o serie de mijloace expresive, un mesaj profund despre iubire și impresionează̆ prin forța emoțiilor generate și prin viziunea originală a eului poetic asupra temei. 

 

Pentru mai multe astfel de materiale, vă invităm și în grupul de Facebook:  https://www.facebook.com/groups/648039079981348 (Limba și literatura română – gimnaziu).

Mesajul poeziei „Izvorul nopții” (Lucian Blaga)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *