Sugestii de rezolvare
Evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a
Limba și literatura română
Varianta 4
Iunie, 2023
www.mediro.ro
Subiectul I (70 de puncte)
A.
1. afine, mure (alte variante: mere pădurețe, zmeură, alune)
2. c
3. a
4. b
5. Textul 1: adevărat, fals, fals
Textul 2: fals, fals, adevărat
6. „îi ziseră oile ușurate” – personificare
„lână moale și creață” – epitet
7. Un element de conținut comun celor două texte sunt animalele.
În primul text, se prezintă cum Lia se oprește din drumul ei pentru a ajuta oile, pline de scaieți, și cânii ce aveau spini în tălpi. Astfel, personajul dă dovadă de bunătate și își arată dragostea pentru animale.
În textul al doilea, Octavian Paler povestește cum, în timpul copilăriei sale, una dintre activități era să meargă cu vacile la păscut. Acest lucru pare că îl responsabilizează, pe de o parte, și, pe de altă parte, că îl face să se bucure tot ceea ce oferă natura.
8. Cred că este importantă respectarea regulilor, deoarece acest fapt asigură o bună funcționare a unei comunități. Astfel, oamenii pot trăi în armonie, dacă fiecare respectă ceea ce are de făcut. De exemplu, în textul 2 Octavian Paler prezintă cele trei reguli ce trebuia să le respecte când mergea la pășune cu vacile: să nu piardă vacile, să se întoarcă seara cu ele acasă și să nu se întoarcă în sat „înainte de căderea serii”. Abaterea de la oricare dintre cele trei reguli însemna stricarea echilibrului din comunitate și o dovadă a lipsei de seriozitate, una dintre valorile importante ale satului.
9. Asociez texul „Limir-împărat” de Ioan Slavici cu opera „Cum e lumea” de Veronica D. Niculescu, deoarece ambele promovează dragostea pentru animale.
În textul-suport, se prezintă cum Lia se oprește din drumul ei pentru a ajuta oile, pline de scaieți, și cânii ce aveau spini în tălpi. Astfel, personajul dă dovadă de bunătate și își arată dragostea pentru animale.
În opera „Cum e lumea”, Mara Dumitrescu se pune în fața unui pui de urs atunci când acesta era pe cale de a fi împușcat. Prin acest gest, personajul se pune în pericol și dezvăluie grija pe care o are pentru animale.
B.
1. c
2. a
3. d
4. a
5. văduva – nominativ
copil – acuzativ
fata – nominativ
norocul – acuzativ
copilului – genitiv
copila – vocativ
spini – acuzativ
buruiană – acuzativ
calea – acuzativ
6. (1) Nu face gălăgie!
(2) M-am întâlnit cu ea la bibliotecă.
7. „ce sunet scoteau tălăngile de la vacile sale” – completivă directă
„după cum un violonist își poate cunoaște și pe întuneric vioara” – circumstanțială de mod
8. dragile, același, voștri, ale căror, aș dori
Subiectul al II-lea (20 de puncte)
Personajul este o ființă imaginară, creată de un autor, care participă la întâmplările prezentate într-un text narativ literar.
Lia este personajul principal al fragmentul extras din opera „Limir-împărat” de Ioan Slavici, deoarece întreaga acțiune se derulează în jurului ei. Ancorarea în cadrul acțiunii se realizează, în primul rând, prin elementele de identificare. Este singura fiică a unei văduve, alături de care trăiește în sărăcie, lucru care îi produce o mare tristețe mamei sale. Conștientă că a crescut și că este „mare”, fapt pe care personajul îl prezintă prin intermediul autocaracterizării, Lia decide să plece de acasă, pentru a-și căuta „rost în lume”.
Trăsăturile fetei sunt scoase în evidență atât prin intermediul caracterizării directe, cât și prin intermediul caracterizării indirecte.
Portretul fizic nu este unul complex și este conturat pe baza caracterizării directe realizate de celelalte personaje. Astfel, prin frumusețea pe care o are, fata atrage admirația florilor („frumoasă ești”). Această trăsătură intră în relație cu valorile morale ale Liei și contribuie la crearea unei imagini specifice personajelor de basm.
Portretul moral al personajului este mai amplu decât cel fizic. Hărnicia și voioșia sunt trăsături prezentate în mod direct de către narator („se făcuse harnică”, „Lia era în sărăcia ei tot voioasă și fericită”). Din ultima secvență citată reiese că fata are o gândire matură, sănătoasă și un set de valori bine format, întrucât nu leagă avuțiile, lucrurile materiale, de bucuria de a trăi. Pentru ea, sărăcia în care trăiește nu reprezintă nicidecum un motiv de întristare. Tot în mod direct, portretul moral este completat de către flori, care admiră, pe lângă frumusețe, bunătatea și blândețea fetei („bună ești, frumoasă ești, harnică ești, dulce la fire ești”). Bunătatea și blândețea sunt calități ce se descoperă și prin intermediul caracterizării indirecte și reies din comportamentul personajului. Plecată de acasă pentru a-și face un rost, Lia se oprește din drumul său pentru a curăța oile de scaieți și pentru a scoate spinii din tălpile câinilor. Secvența „Oițelor, dragilor – le zise Lia – ia veniți la mama, ca să vă curețe” pune în lumină bunătatea personajului, care se îngrijește de animale ca de propriii copii. Firea minuțioasă este o altă trăsătură morală a fetei ce reiese din fragmentul „Mult a stat așa și le-a curățit, și iar le-a curățit, de s-au adunat vrafuri mari de scaieți și la dreapta și la stânga ei, dar nu s-a lăsat până ce nu le-a văzut pe toate curate”. Pe baza exemplui dat, se vede cum aceasta, deși pleacă de-acasă cu un scop precis, nu ezită și stă să ajute animalele cât este nevoie.
Una dintre cele mai importante valori ale personajului este dragostea pentru animale, deoarece, așa cum am prezentat și mai sus, fata își rupe din timp și se oprește din drum pentru a alina suferința câinilor și a oilor. Consider că dragostea pentru animale se regăsește și în setul meu de valori. De aceea, de câteva ori pe lună merg la un adăpost de pisici pentru a face voluntariat, alături de părinții mei.
Așadar, Lia este un personaj cu un rol bine determinat în cadrul operei „Limir-împărat” de Ioan Slavici. Personajul se descoperă în fața cititorului, prin portretul fizic și cel moral, care se conturează treptat, odată cu dezvoltarea acțiunii.
Pentru a descărca documentul cu sugestiile de mai sus, apăsați pe linkul următor: Mediro_sugestii_de_rezolvare_LLR_EN_8_2023
Pentru mai multe astfel de materiale, vă invităm și în grupul de Facebook: https://www.facebook.com/groups/648039079981348 (Limba și literatura română – gimnaziu).