Lucrare semestrială

Clasa a VI-a

 

 

             Citește cu atenție următorul text:

 

            Azi-dimineață am venit la școală bucuroși din cale-afară: urma să facem poză cu clasa. ,,O să fie o amintire pe care o s-o îndrăgiți toată viața”, așa ne-a zis doamna învățătoare. Și ne-a mai spus să venim frumos îmbrăcați și pieptănați.

            Și, uite-așa, cu părul plin de gel, am pășit în curtea școlii. Toți colegii ajunseseră deja, iar doamna învățătoare era nervoasă; tocmai îl certa pe Gil că venise costumat în marțian. Știți, tatăl lui Gil e foarte bogat și îi cumpără orice jucărie își dorește. Ei bine, Gil îi spunea dumneaei că vrea neapărat să iasă în poză costumat în marțian și că, dacă nu și nu, el pleacă.

            Fotograful se tot învârtea pe lângă aparat, iar doamna învățătoare i-a spus să se grăbească, nu cumva să pierdem ora de matematică. Achim, care e cel mai bun de la noi din clasă și preferatul doamnei învățătoare, a sărit imediat: că da, ar fi păcat să nu facă ora, că lui îi place matematica, plus că rezolvase și toate problemele. Ce-ar mai fi vrut Eusebiu , cel mai forțos din clasă, să-i tragă un pumn în nas lui Achim. Numai că Achim poartă ochelari, și de-asta n-aveam voie să-l pocnim de câte ori avem chef. Doamna învățătoare a început să țipe la noi că suntem insuportabili și că, dacă o s-o ținem tot așa, adio poză în clasă cu noi. Atunci a intervenit și fotograful :

          Stați, stați un pic! Nu vă faceți griji, o să fie bine. […]

            Ne-am dus imediat după lădițe în pivnița școlii. Acolo nu prea era lumină. Rufus și-a tras pe cap un sac jerpelit și tot urla spre noi: „Baauuu!!! A venit fantoma!!!” Râdeam de nu mai puteam. Numai că după aceea am văzut-o pe doamna învățătoare venind spre noi în mare viteză. Nu părea tocmai veselă.

(René Goscinny, Jean-Jacques Sempé, Micuțul Nicolas (adaptare), în traducerea Ralucăi Dincă)

 

 

Rezolvă următoarele sarcini de lucru,  pornind de la textul dat.

 

Partea I                                                                                                     60 de puncte

A.     

1.      Transcrie din text două cuvinte/grupuri de cuvinte care marchează spațiul acțiunii. 4 p.

2.      Completează spațiile libere cu informații transcrise din text.                                   4 p.

a)      Gil vrea să apară în poză doar…………………………………………

b)      Achim vrea să se facă poza mai repede, pentru că……………………

3.      Alege A (adevărat) sau F (fals), raportându-te la textul dat.                                    6 p.

a)      Tatăl lui Achim e foarte bogat și îi cumpără orice jucărie își dorește.    A  F

b)      Eusebiu este cel mai puternic din clasă.                                                  A  F

c)      Copiii fac poza de de grup în pivniță.                                                     A F

4.      Formulează o idee principală corespunzătoare expozițiunii textului.                        6 p.

 

B.      

5.      Alege răspunsul corect :                                                                                            4 p.

Conțin diftong ambele cuvinte din seria:

a)      doamna, plăcea;

b)      imediat, curtea;

c)      învățătoare, noi;

d)      lui, neapărat;

6.      Transcrie din secvența următoare un omonim, precizeală felul lui și construiește un enunț în care să aibă alt sens: „Numai că după aceea am văzut-o pe doamna învățătoare venind spre noi în mare viteză.”                                                                                                6 p.

7.      Precizează felul subiectului din propoziția Ne-am dus imediat după lădițe în pivnița școlii.                                                                                                                     3 p

8.      Transcrie din al doilea paragraf al textului un predicat nominal și precizează prin ce este exprimat numele predicativ.                                                                                         6 p

9.      Transcrie din secvențele următoare, trei verbe aflate la moduri diferite și numește-le: „Achim, care e cel mai bun de la noi din clasă și preferatul doamnei învățătoare, a sărit imediat”, „Ce-ar mai fi vrut Eusebiu, cel mai forțos din clasă, să-i tragă un pumn în nas lui Achim”, „Stați, stați un pic!”.                                                                              9 p.

10.  Precizează la ce timpuri ale modului indicativ sunt formele verbale subliniate în text. 12p          

 

Partea a II-a                                                                                                                30 de puncte

                        Ești în ultima zi de tabără.

                        Redactează o notă de jurnal de 120-140 de cuvinte, în care să prezinti o întâmplare petrecută în timpul unei activități din tabără. Data redactării este 26.06.2019

            Vei avea în vedere :

          să respecți particularitățile unui astfel de text;

          să marchezi corespunzător paragrafele;

          să respecți  normele de punctuație și de ortografie;

          să îți exprimi clar ideile;

          să ai un scris lizibil;

          să respecți precizarea privind numărul numim de cuvinte;

Punctajul se acordă astfel:

          conținutul compunerii – 18 puncte

 

          redactare – 12 puncte

Pentru mai multe astfel de materiale, vă invităm și în grupul de Facebook:  https://www.facebook.com/groups/648039079981348 (Limba și literatura română – gimnaziu).

Lucrare semestrială – clasa a VI-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *