Noțiuni de fonetică – observații

 

 

1.      Formele verbale ești, este, eram, erai, era, erați, erau și pronumele eu, el, ei, ele se rostesc cu i semivocală.

ești [iești] – 5 sunete, conține diftong;

eu [ieu] – 3 sunete, conține triftong;

 

2.      Pronumele ea se rostește cu i semivocală, însă numărul de sunete rămâne neschimbat, întrucât i nu se adaugă celorlalte sunete, ci înlocuiește semivocala e.

ea  [ia] – 5 sunete, conține diftong

 

3.      Cuvintele care conțin grupurile de litere ce, ci, ge, gi che, chi, ghe, ghi, urmate de o vocală în aceeași silabă, nu conțin diftong, întrucât grupurile amintite reprezintă un singur sunet.

cio-co-la-tă  – grupul ci reprezintă un singur sunet, pentru că este urmat în silabă de vocala o; de aceea, cuvântul nu conține diftong.

tej-ghea – grupul ghe reprezintă un singur sunet, pentru că este urmat în silabă de vocala a; de aceea, cuvântul nu conține diftong.

 

4.      Cuvintele care conțin grupurile de litere ce, ci, ge, gi che, chi, ghe, ghi, urmate de o vocală și o semivocală în aceeași silabă, nu conțin triftong, ci diftong, pentru că grupurile amintite reprezintă un singur sunet.

mer-geau – grupul ge reprezintă un singur sunet, pentru că este urmat în silabă de vocala a; de aceea, cuvântul nu conține triftong, ci diftong.

 

su-pra-ve-gheau  – grupul ghe reprezintă un singur sunet, pentru că este urmat în silabă de vocala a; de aceea, cuvântul nu conține triftong, ci diftong.

 

5.      Anumite cuvinte care se termină în -ceu, -geu, -ciu, -giu conțin diftong, deoarece vocala nu este u, ci e sau i; în aceste  cuvinte, u este semivocală.

a-po-geu

li-ceu

chiu-lan-giu

mij-lo-ciu

 

6.      Pe lângă vocale, semivocale și consoane, mai există  și i șoptit; acesta apare, de obicei, la sfârșit de cuvânt, după o consoană, într-o silabă în care există o vocală.

pomi: CVCIșoptit

ori-ca-re: VCIșoptit – CV-CV

 

 

 

ATENȚIE!

Acest sunet nu trebuie confundat cu i vocală sau cu i semivocală!

me-tri: CV – CCV

doi: CVS

 

7.      Substantivele de genul masculin a căror formă de plural nearticulată se termină în i șoptit (ex. nori) au forma articulată scrisă cu doi i (norii). Aceste cuvinte nu conțin însă diftong:

nori: CVCIșoptit [n o r i ]

no-rii: CV CV [no ri]

 

Transcrierile fonetice din acest material sunt simplificate, pentru a nu îngreuna înțelegerea aspectelor prezentate. 

Pentru mai multe astfel de materiale, vă invităm și în grupul de Facebook:  https://www.facebook.com/groups/648039079981348 (Limba și literatura română – gimnaziu).

Noțiuni de fonetică – observații (clasa a VI-a)

Un comentariu la „Noțiuni de fonetică – observații (clasa a VI-a)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *